S-a discutat insistent despre imunitate în Israel, în ultima perioadă. E vorba, în primul rând despre imunitatea populației în fața gripei. Dozele de vacin s-au terminat tocmai când se decalnșa valul de îmbolnăviri (130) și decese (15). Fiindcă, sub diferite pretexte, nu s-au comandat suficiente doze, rata vacinării n-a trecut de 20 la sută. Însă e ultima preocupare a noului ministru al Sănătății, ultrareligiosul, controversatul Yaakov Litzman (71 de ani).
Cât privește imunitatea premierului Netanyahu în fața legii – a cerut-o aseară, cu puțin înainte de expirarea termenului: „Astăzi sărbătorim o decadă de realizări importante pentru Israel. Am de gând să continuu să conduc țara încă mult timp, spre noi realizări. Dreptul la imunitate a fost creat pentru a ne asigura că aleșii poporului nu vor fi victima discriminării în Justiție, prin fabricare de dosare. Din păcate, eu sunt în această situație. Ca să vă slujesc în continuare, voi cere imunitate în fața Justiției, care mi-a fabricat dosare penale, în vreme ce pe alții, cum sunt Gantz și Lapid, nici măcar nu i-a anchetat in situații în care era obligatoriu s-o facă”.
Au ieșit imediat la declarații Avigdor Lieberman și Benny Gantz.
Lieberman: „Israelul este ostatec în mâinile lui Netanyahu. Israel Beiteinu (partidul-balama pe care îl conduce, n.m.) nu va accepta acest lucru”.
Gantz: „Azi e clar ca singura motivație a lui Netanyahu în politică e una personală. Singurul lucru care îl interesează este imunitatea parlamentară. De-asta ne târăște în al treilea tur de alegeri! La viitorul scrutin, va trebui să alegem între un guvern de imunitate personală pentru Netanyahu sau un guvern care sa slujească poporul”.
Transpare motivul pentru care co-liderul coaliției Kahol Lavan, principalul competitor al Likud, nu s-a copt încă politic: pe Bibi nu-l interesează imunitatea ca atare, ci stoparea procesului juridic, ceea ce se și întâmplă, din clipa când a cerut imunitate. Fără această cerere oficială, procesul s-ar fi declanșat în câteva zile.
Deocamdată, din fericire, nu există o comisie care să îi analizeze cererea. Dacă s-ar alcătui o comisie excepțională, prim ministrul ar risca să nu aibă majoritate. Iscusitul Bibi nu face altceva decât să tragă de timp, sperând ca, după alegerile din 2 martie, să obțină cele 61 de mandate, ca abia apoi o comisie favorabilă să-i acorde imunitatea.
Ce îl preocupă acum e să se victimizeze și să ofere cele trei portofolii ministeriale la care a fost nevoit să renunțe (Agricultura, Asistența Socială și Diaspora) aliaților politici – trei luni cu salarii și drepturi pentru o muncă pe care oricum n-o vor face, adică încă o gaură la Buget pentru victoria sa politică.